У селу Скуланову, на Косову, живео је један ханџија, Стојан Џокле-Чемерикић, родом из Призрена. Ракић је од њега направио себи не само човека од поверења него и најоданијег пријатеља. Пред одлазак за Београд, Ракић се опростио са тим својим пријатељем, који је био оронуо и оболео:
– Нећу, не могу да умрем пре него што видим српског војника на ослобођеном Косову – рекао му је пријатељ при опраштању.
Пролазили су месеци. Џокле је све више обољевао и више није могао да се с постеље подигне. Али је он чекао, чекао је спасење.
И, најзад, куцнуо је био очекивани час.
У срећну јесен 1912. године, Милан Ракић, четник у претходници победничке српске војске, прелази границу на Мердарима, на домаку саме Приштине. С фишеклијама и бомбама, он, бивши конзул, улази на челу једне колоне у место у коме је толико година службовао.
Ване, Мане и толики мали људи били су њему у мислима када се светило Косово.
Ракиће се сетио и свог пријатеља из Скуланова. Једног дана поведе са собом неколико војника, и на челу ове необичне чете, са шубаром на глави, наоружан, упути се у село. Његов пријатељ Џокле лежао је на својој грубој постељи, живи леш, страшнији него онај Ракићев Христос у усамљеној цркви у Метохији. До њега готово нису ни допирали звуци косовских окршаја, ни осветничке победе.
– Слободан си, дошла је Србија! – узвикнуо је Ракић болеснику.
Иако у полусвести, Џокле је познао глас. Погледао је Ракића, погледао је наоружане војнике под шајкачом око њега, и разумео је.
У магновењу, прибрао је сву своју снагу, устао из постеље, мршав, дуг, незграпан, и пољубио свога ослободиоца у чело. Заљуљао се и пао.
Џокле је могао испустити душу тек када је његов завет био испуњен.

О догађају је сведочио Милан Чемерикић, унук Стојана Чемерикића

775a45763e6768b062a8bb6513e1d082
Српска војска испред Грачанице (1912)

 


Уколико желите да помогнете развој блога, то можете учинити путем ПејПал платформе: https://paypal.me/mentalnihigijenicar