Након писања о ,,Тровачници“ Емила Золе (види линк), предмет другог текста из рубрике ,,Препоруке за читање“ је нешто другачије штиво. На предлог особе чији литерарни укус за мене има велику тежину, пришао сам Халилу Џубрану са огромним очекивањима. Када стварима приђемо са тако великим очекивањима, често се дешава да на крају будемо изневерени и разочарани. А како је било у овом случају, сазнаћете у наставку. Останите уз овај текст, на правом сте месту! Сада, када сам искористио глупу крилатицу са телевизијских реклама, чиме је мој текст на самом почетку испунио све услове да буде очајан, упознајмо се са основним биографским подацима Халила Џубрана.

КО ЈЕ БИО ХАЛИЛ ЏУБРАН?

images
Халил Џубран (1883-1931)

Халил Џубран (1883-1931) био је либанско-амерички стваралац. Рођен је у Либану, али је његова породица, још док је био дечак, емигрирала у Сједињене Државе. Са једне стране примамљив западњачки стил живота, а са друге напор његове мајке да не заборави на своје корене, утицале су на то да Халил постане тачка у којој се сударају различити светови, навике, обичаји и културе, што његовом делу даје посебну особеност. Она одишу мистицизмом који генерише хришћанство, ислам, јудаизам, теозофију и суфизам.

Знамените су Џубранове речи:

,,Ти си мој брат и ја те волим. Волим те кад се испружиш у својој џамији, када клечиш у својој цркви и када се молиш у својој синагоги. Ти и ја смо синови једне вере – Духа.“

Поред религија, на Џубрана утиче и познавање историје Либана, уз непрестану мисао на бројне крваве сукобе и грађанске ратове који су се дешавали на просторима Либана, али и шире. Иако је био писац, имао је изложбе својих цртежа, а у једном моменту је похађао уметничку академију ,,Џулијен“ у Паризу. Занимљиво, његова дела била су јако популарна међу познатим уметницима из друге половине прошлога века, па је тако познато да је Елвис Присли пријатељима поклањао књигу која је предмет моје расправе, док је Џон Ленон из ,,Битлса“, у песми Џулија искористио Џубранов стих из књиге Песак и пена: ,,Пола онога што кажем је бесмислено, али и даље изговарам да би чуо другу половину.“ Писао је на арапском и енглеском, а његова најпознатија дела писана на енглеском су:

  • Лудак (1918)
  • Двадесет цртежа (1919)
  • Гласник (1920)
  • Пророк (1923)
  • Песак и пена (1926)
  • Краљевство маште (1927)
  • Исус, човеков син (1928)
  • Земаљски богови (1931)

О РОМАНУ

91iIlD9xegL
Аутор је сам илустровао књигу

На почетку текста навео сам да је мој прилазак Џубрану, а поготово књизи о којој ће бити речи, био препун очекивања. На сву срећу, прича о разочарењу и неиспуњеним очекивањима се није обистинила. Сада, након што сам је прочитао по други пут, могу рећи да је у питању вансеријска књига, без које би свака кућна библиотека била знатно сиромашнија. ,,Пророк“ је објављен 1923. године и представља истинску ризницу мудрости у којој се непрестано преплићу поезија и философија. Занимљиво, Џубран је још у раној младости имао скицу овог дела, а колико је био сигуран у њен успех сведоче и речи које је упутио својој мајци (,,Спремам књигу која ће изменити лице света“).

,,Пророк“ се састоји из двадесетак поетски надахнутих целина, у којима Алмустафа одговара на суштинска животна питања.

На почетку читања, као и увек, припремио сам оловку како бих прибележио пар мудрих мисли. Међутим, након само неколико прочитаних страна, схватам да је читава књига једна огромна мудра мисао, један велики цитат који треба упити у целини, те остављам оловку да чека неко друго штиво. ,,Пророк“ спада у ред оних књига којима се треба непрестано враћати, које наша срца испуњују истинском радошћу, наше биће неизмерно надахњују, а живот обогаћују и дају му крила како би успео да надлети све оне приземности којима је непрестано изложен. Свети Јустин Ћелијски је својевремено рекао да је Свето писмо књига која садржи одговоре на сва наша питања; дозволио бих себи ту дрскост да напишем да не би била грешка ако бисмо на сличан начин описали Џубраново дело. Живот је испуњен странпутицама, услед чега је неопходно обраћати пажњу на путоказе – ,,Пророк“ је један од њих.

Није довољно рећи само да је реч о одговору на суштинска животна питања. Како бих на прави начин указао на вредност овог штива, мораћу да убацим још једну димензију – језик. Џубран на јако питак начин пише о свим тим феноменима, не желећи превише да компликује и одуговлачи. Толико сажетости, а толико мудрости; толико метафора, а толико лако докучивих истина! Упаковати најчистије духовно злато у малу кутију – истинска мудрост!
Следи пар делова из књиге:

1. О Радости и Жалости

Ваша је радост ваша раскринкана жалост.
И само врело из кога вам смех извире често је било пуно ваших суза.
А, како, дакле, то може бити?
Што жалост више раскопа ваше биће, то у њ може више радости стати.
Није ли крчаг у којем вино држите био печен у грнчаревој пећи?
И није ли фрула која вам дух блажи пуко дрво које избушише ножеви?
Кад сте радосни, завирите дубоко у своје срце и открићете да вам је радост дало оно што вам је дало и жалост.
Кад сте жалости, опет завирите у своје срце, и видећете да одиста плачете за оним што је била ваша радост.

Неки од вас веле: ,,Радост је већа од жалости“, а други кажу: ,,Не, жалост је већа.“
А ја вам кажем да су нераздвојне.
Заједно долазе, и кад вам једна седи сама за столом, запамтите да вам је друга заспала на постељи.

2. О Раду

Такође вам говораху да је живот мрак, а ви, у свом умору, понављате оно што вам рекоше уморни.
И ја кажем да је живот мрак, осим кад постоји жар.
А сваки је жар слеп, осим кад постоји знање.
А свако је знање узалудно, осим кад постоји рад.
А сваки је рад празан ако нема љубави;
А кад с љубављу радите, са собом се спајате, и с другим, и с Богом.

3. О Вери

И ако бисте да упознате Бога, не будите зато одгонетач загонетака.
Радије гледајте око себе и видећете га где се игра с вашом децом.
И погледајте у простор: видећете га где ходи по облаку, пружајући руке с муњама и спуштајући их с кишом.
Видећете га где се смеши у цвећу, а онда подиже и њише своје руке с дрвећем.

МОЈА ОЦЕНА

Нећу дужити превише – од срца вам препоручујем да прочитате ову књигу. Верујем да ће вам променити живот (на боље!) и да ће значајно допринету процесу ваше самоспознаје. Малог је обима, а пружа толико! Приликом оцењивања ,,Тровачнице“, написао сам да ћу ретко којем делу дати максималну оцену. Па, ,,Пророк“ је једно од њих.
Оцена: ★★★★★ 5/5