vladika-nikolaj-tokom-studija
Николај Велимировић током студија

Владика Николај Велимировић је био епископ, истакнути теолог и беседник. Због свог умећа у беседништву је називан и Нови Златоусти, а због великих напора и заслуга за српску ствар у Првом светском рату је назван трећом српском армијом. Српски народ тог доба је у границама англосаксонског света побрао огромне симпатије, између осталог и заслугама владике Николаја. У међуратном периоду српски народ, све више занесен југословенством, почиње да заборавља на свој идентитет, културно и духовно наслеђе. Као реакција на то, основан је Богомољачки покрет, чији је предводник био управо владика Николај. Један је од зачетника идеологије светосавског национализма, која је била покретач и идеологија ЗБОР-а Димитрија Љотића.
Једна од етикета коју најчешће добија, како би се дискредитовала његова личност, јесте његов наводни антисемитизам. Чињенице и сведочанства говоре да је владика Николај у Другом светском рату спасавао Јевреје, колико је то било у његовој моћи. Најпознатији пример јесу мајка и ћерка из породице Најхаус, које је сакрио у Љубостињи тако што је мајку Маргиту обукао у монашку одору, а ћерку Елу сакрио у џак сакривен испод својих ногу и покрио га разноразним намирницама. На тај начин су прошли кроз прстен немачких војника. Маргиту и Елу је крио 18 месеци, а обезбедио им је и фалсификована документа. Од краја Другог светског рата, па до смрти 1956. године, живео је у Америци. Његове мошти су пренете 1991. године у његову задужбину – манастир Лелић, где се и данас налазе. Канонизован је од стране СПЦ 2003. године.

KivMosSvNikZic
Кивот са моштима владике Николаја

Цитате које ћу навести сам извлачио сâм и навешћу из којих дела потичу. Конкретно, у овом тексту ћу навести мисли из дела Први закон Божији и Мисли о добру и злу, а у неком од наредних текстова ћу се дотаћи и других радова владике Николаја. Јако је битно не зауставити се на цитатима, већ прочитати и читава дела. Превише је људи чија се ,,мудрост“ заснива на цитатима.

(Први закон Божији)
Ти можеш разбити тело човечје, но не можеш ни разбити, ни сагорети, ни развејати, ни просути душу његову и дух његов.

Жеља је семе греха.

(Мисли о добру и злу)
О три предмета не жури да говориш:
о Богу – док не утврдиш веру у њега;
о туђем греху – док се не сетиш свога;
о сутрашњем дану – док не сване.

Не понеси се мудрошћу.
Ни туђом, јер није твоја.
Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много.

Ако си богат само оним што лопови могу украсти и мољци појести, са чим ћеш остати, ако лопови збиља украду и мољци поједу?

У колико се год мудрији показујемо пред људима, у толико се луђи осећамо пред самим собом.
У колико год више истичемо пред људима своје врлине, у толико се јаче истичу пред нама самима одговарајуће слабости и пороци.

Буди опрезан опрезан према крајњим похвалама и крајњим покудама и сматрај да си од првих мањи, а од других већи. Да не би полетео без крила и да се не би поништио без надежде.

Очи су тачка сусрета душа.

Као што трешња не доноси плода пре него отресе цвет, тако ни човек не може донети плода духовног док не отресе са себе телесну сујету и спољашње кинђурење.

Старај се чинити људима оно за шта ће те у почетку проклињати, но на крају крајева благосиљати, а никад оно за шта ће те у почетку благосиљати а на крају проклињати.

Песнички критичари живе и умиру, а песници само живе.

Несрећа коју Бог попушта на нас боља је од среће коју ми сами себи задамо.

Неплеменити лако се одомаћују у овом свету. Племенити су се увек осећали у овоме свету као странци и пролазници.

Нема ниједног тренутка времена, нити иједног корака пространства, који не даје лекцију човеку.

Ко признаје законе као суму свега морала, тај познаје само корице књига о моралу.

Дужи су часови испуњени Богом, него векови без Бога.

Које су две зле ствари, о којима људи најрадије разговарају?
– Туђи грех и своја победа.

Људи који не могу владати својим срцем, још мање могу владати својим језиком.
Људи који не могу учествовати у туђем болу, још мање могу у туђој радости.

Хоћеш ли слободу, онда покушај ослободити се себе самог.

Нека се таласа живот око тебе као узбуркано море, ти се старај бити миран душом као дубина морска.

У ноћној тишини и тами, када се активност чула заустави, душа ради несметано и силно.

Гледај у победу, а не у блато.

Каква вера, онаква и мера.

Старај се изнад свега, да чистиш себе од зле воље према људима. Јер, гомилајући злу вољу према људима, гомилаш отров, који ће тебе, пре или после, уништити као човека.